Over slapen & plassen

Het belang van een goede nachtrust

Iedereen heeft een goede nachtrust nodig om zich goed te voelen. Het aantal uur slaap dat we nodig hebben, verschilt van persoon tot persoon. Vaak nachtplassen kan de nachtrust flink beïnvloeden. En een slechte nachtrust heeft invloed op hoe we ons voelen. Je kunt je minder goed concentreren en het vermogen om informatie op te nemen en te onthouden gaat achteruit. Als je niet goed bent uitgerust, ben je tot minder in staat, en een slechte nachtrust leidt ook tot een verminderde weerstand.

Wat gebeurt er precies als je slaapt?

Als je slaapt krijgt je lichaam de kans om zich te herstellen. Je bewustzijn is verminderd en je hartslag, ademhaling en bloeddruk dalen tijdens de slaap. Maar het is geen passieve toestand: je hersenen kunnen behoorlijk actief zijn. Iedere nacht doorloop je 4 à 5 keer keer een slaapcyclus van ongeveer 90 minuten. Die bestaat uit enkele stadia die in elkaar overlopen, van diepe, herstellende slaap naar REM (Rapid Eye Movement)-slaap. Daarna begint de cyclus weer opnieuw.

De REM-slaap is de fase waarin je droomt. De ogen bewegen snel heen en weer en je hersenen zijn heel actief. De fase vlak daarvoor is de diepe slaap, waarin je ademhaling en hartritme op zijn laagst zijn. Deze twee fasen zijn essentieel, want deze zorgen voor het meeste mentale en fysieke herstel. In het eerste deel van de nacht zijn deze fases het langst. Op het eind van de nacht neemt juist het aandeel van de lichte slaap toe. Daarom zijn de eerste 4 à 5 uur slaap zo belangrijk voor de kwaliteit van je nachtrust.

Als je last hebt van nachtplassen (nycturie) heb je kans dat je tijdens de diepe, herstellende slaap wakker wordt om te plassen. Je lichaam krijgt dan dus minder kans om tijd door te brengen in de slaapstadia die het nodig heeft om overdag goed uitgerust te zijn.

Slapen

Als nachtplassen je slaap verstoort

Een volwassene heeft gemiddeld zeven uur slaap per nacht nodig. Als de nachtrust wordt verstoord, is het moeilijk om die slaaptijd weer in te halen. Een goede nachtrust betekent voldoende onafgebroken slaap en een uitgerust gevoel in de ochtend. Als je ’s nachts moet opstaan om te plassen, raakt je slaappatroon verstoord en wordt de kwaliteit van je nachtrust minder. Als dat regelmatig gebeurt, leidt dat tot slaaptekort en een lagere kwaliteit van leven.

Onthoud dat het niet altijd een volle blaas hoeft te zijn waardoor je wakker wordt. Er kan ook sprake zijn van iets anders; stress bijvoorbeeld.

Vraag en antwoord

Plasmoe - Vermoeid door nachtplassen op momenten dat je scherp wilt zijn?