Over slapen & plassen

Waarom we plassen

Van al het eten en drinken dat wij tot ons nemen, worden de vitaminen, voedingsstoffen en mineralen die we nodig hebben opgenomen. Het vocht dat het lichaam niet nodig heeft wordt, samen met afvalstoffen, uitgescheiden als urine.

De functie van urine

Één van de redenen dat we overdag en soms ’s nachts moeten plassen is dat het vocht dat het lichaam niet (meer) nodig heeft moet worden afgevoerd. Daarbij is plassen een belangrijk onderdeel van het zelfreinigingssysteem van het lichaam; belangrijke afvalstoffen worden zo uit het lichaam afgevoerd.

Ons lichaam bestaat voor 60% uit water. Dit houden we voortdurend in balans door enerzijds te drinken, en door anderzijds te plassen of vocht uit te zweten. We drinken ook om belangrijke mineralen en voedingsstoffen in te nemen en tegelijkertijd afvalstoffen af te kunnen voeren via de urine.

Waarom we plassen

Van water naar urine

Van water naar urine

De inhoud van onze maag (waaronder water) wordt afgebroken in het darmstelsel. In de dunne darm wordt het mengsel nog verder verwerkt, met behulp van afscheidingen van de alvleesklier, lever en galblaas.

Water wordt opgenomen in de bloedbaan en via de bloedvaten eerst naar de lever getransporteerd (waar voedingsstoffen worden opgenomen) en vervolgens naar de nieren. De nieren filteren het bloed en zorgen ervoor dat afvalstoffen via urine worden uitgescheiden.

Normaal gesproken produceert het lichaam 1 à 2 liter urine per dag. Als alles naar behoren werkt, wordt meer dan driekwart van alle urine overdag geproduceerd. Vanuit de nieren wordt de urine naar de blaas gevoerd. Zodra de blaas vol is, voelen we aandrang om te plassen.